Germania și Franța anunță astăzi noi restricții. Merkel vrea o „izolare ușoară”

Accentuarea epidemiei Covid-19 în Europa determină Franța și Germania să anunțe înăspriri ale măsurilor de sănătate, urmând exemplul altor țări, precum Italia, unde nemulțumirea crește în fața restricțiilor din ce în ce mai drastice.

Președintele Emmanuel Macron se va adresa națiunii miercuri seară, pentru a anunța noi restricții.

„Trebuie să ne așteptăm la decizii dificile”, a avertizat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

Teama autorităților franceze este mai presus de toate supraîncărcarea serviciilor de Terapie Intensivă. Mai mult de jumătate din cele 5.800 de paturi disponibile sunt deja ocupate.

Specialistul în boli infecțioase, Gilles Pialoux, a pledat marți pentru o nouă izolare, o „măsură drastică” esențială, deoarece circulația virusului „este scăpată de sub control”. Însă angajatorii au avertizat că o izolare totală, similară cu cea din primăvară, va duce la „o prăbușire a economiei”.

În Germania, este programată astăzi o întâlnire de criză între guvernul Angelei Merkel și liderii regionali.

Cu aproximativ 11.000 de victime, Germania se descurcă – ca și în primăvară – mai bine decât alte țări europene.

Dar numărul cazuriler noi a atins sâmbătă un record de 14.714, iar cancelarul si-a sfătuit compatrioții să rămână cât mai mult acasă.

„Trebuie să luăm decizii rapid și într-o manieră fermă, pentru a sparge acest al doilea val de contaminări”, a insistat vicecancelarul german, Olaf Scholz.

La fel ca în toată Europa, riscul este de a da o nouă lovitură unei economii care este în redresare. Potrivit presei, Merkel susține o „izolare usoară”, cu închiderea restaurantelor și barurilor, precum și interzicerea adunărilor publice. Școlile și creșele ar putea rămâne deschise.

Italieni exasperați

Și asta într-un moment în care, în Italia, cetățenii protestează zilnic. Mii de italieni au ieșit din nou pe străzi luni seară, provocând incidente violente în Milano și Torino, cele două orașe mari din nordul acestei țări zdrobite de criza sănătății din primăvară.

În micul oraș portuar Pesaro, nu departe de San Marino (est), poliția a intervenit într-un restaurant al cărui proprietar a invitat 90 de persoane la cină pentru a-și manifesta refuzul de a respecta regulile. „Poți să mă arestezi, nu mai închid”, a spus el.

În Spania, după ce tara s-a luptat cu Covid-19 mai mult de șase luni, majoritatea medicilor din serviciile publice spaniole au întrat marți în grevă națională, prima din ultimii 25 de ani.

Exit mobile version