Cazul George Floyd: ce înseamnă, de fapt, „desființarea” poliției din Minneapolis

La două săptămâni de la moartea lui George Floyd, consiliul municipal din Minneapolis, Minnesota, a anunțat că a ajuns la un acord pentru desfiintarea poliției din oraș. În ultimele zile au fost luate măsuri pentru a limita utilizarea forței de către reprezentanții poliției municipale (în special prin interzicerea tehnicii „imobilizării prin strangulare”), dar membrii consiliului au decis să meargă mai departe.

„Eforturile noastre pentru reforma progresivă au eșuat”, a declarat președintele Lisa Bender în cadrul unei ședințe publice. „Prin urmare, ne-am angajat să punem capăt relației toxice pe care orașul o are cu poliția municipală, pentru a pune capăt metodelor pe care le cunoaștem astăzi și pentru a recrea un sistem de securitate publică care ne protejează cu adevărat. Ceea ce, pentru a spune adevărul, poliția Minneapolis nu face în acest moment.”, a spus ea.

Prin urmare, Departamentul de Poliție Minneapolis va fi dizolvat, a confirmat un alt consilier. Cu toate acestea, măsura s-ar putea concretiza într-un timp destul de lung, din cauza opoziției primarului orașului: în loc de închiderea serviciului, Jacob Frey a spus că preferă o „reformă structurală profundă”, pentru a rezolva problema rasismului. Manifestanții s-au exprimat împotrivă.

Și după ?

Desfiintarea forței de poliție municipală obligă la înlocuirea ei cu altceva. Însă acest punct este încă foarte vag, admit chiar cei care conduc proiectul. „Recunoaștem că nu avem toate răspunsurile pentru a spune cum va arăta un viitor fără o forță de poliție, dar populația le are”, se arată într-o declarație. De fapt, ideea propusă de membrii consiliului municipal Minneapolis este de a transfera problemele de siguranță publică către inițiativele comunitare. Aceste proiecte vor fi finanțate din fonduri alocate până acum poliției.

Sistemul american se caracterizează prin descentralizarea și fragmentarea sa, departe de ceea ce cunoastem în Europa. De fapt, există un număr mare de departamente de poliție distincte, cu puteri diferite, în funcție de diferitele niveluri teritoriale (municipalitate, regiune (county), stat și federal).

Astfel, poliția municipală are sarcina de a asigura menținerea ordinii și aplicarea normelor în vigoare pe teritoriu ei. La nivel superior, poliția regională gestionază, spre exemplu, închisorile, instanțele de judecată, iar poliția de stat se ocupă de cele mai grave infracțiuni și de segmentul rutier. În vârful piramidei se află agențiile de poliție federale, competente pentru infracțiuni federale sau interstatale, printre care celebrul Birou Federal de Investigații (FBI) sau Departamentul Anti-Drog (DEA), responsabil cu suprimarea traficului de droguri.

Exit mobile version