Ce știm despre varianta de îngrijorare Omicron, identificată recent în Africa de Sud

Aeroportul din Johannesburg, Africa de Sud. Călătorii încearcă să părăsească țara, înainte să intre în vigoare restricțiile. Foto: AP

De când Africa de Sud a anunțat că a secvențiat o nouă variantă a SARS-Cov-2, panica s-a răspândit în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat-o joi drept „îngrijorătoare” și i-a dat numele oficial: litera grecească Omicron. Tulpina oferă motive de îngrijorare: o acumulare neobișnuită de mutații care pot reduce eficiența răspunsului imunitar și pot crește contagiozitatea.

Africa de Sud a dat un semnal de alarmă, la doar 36 de ore după ce au fost identificate primele semne alarmante: o creștere vertiginoasă a cazurilor Covid în rândul tinerilor din regiunea Gauteng (Nord). O campanie de secvențiere a confirmat rapid prezența unei noi variante.

Au fost identificate câteva cazuri în Botswana, un călător care se întorcea din Africa de Sud a exportat noul virus în Hong Kong, Israelul a anunțat că a identificat trei cazuri pe teritoriul său (inclusiv unul care se întorcea din Malawi), iar în Belgia, o femeie care s-a întors din Egipt a fost testată pozitiv pentru noua variantă.

Pe plan internațional, reacțiile au fost prompte. Comisia Europeană a sfătuit statele membre să suspende zborurile cu mai multe state africane (Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Mozambic…) și alte țări afectate de apariția noii variante.

Franța, Marea Britanie, Germania și Italia și Singapore nu au întârziat să ia măsuri. Cei care au sosit din aceste țări în ultimele 14 zile sunt încurajați să se prezinte autorităților și să facă un test PCR. Statele Unite și Canada au anunțat, de asemenea, că vor interzice intrarea călătorilor din Africa de Sud. OMS dezaprobă interdicția, solicitând o „abordare științifică, bazată pe risc”.

Ce știm despre B 1.1.529 în acest moment?

Un număr impresionant de mutații 

Varianta are 32 de mutații în proteina Spike (sau spicule, micile vârfuri care căptușesc suprafața virusului și îi permit să se infiltreze în celulele umane) în comparație cu virusul original. Prin comparație, Delta are doar opt. „O parte dintre aceste mutații sunt cunoscute și bifează o mulțime de casete”, spune Étienne Simon-Lorière, șeful unității genomice evolutive a virusurilor ARN de la Institut Pasteur.

Trei sunt comune cu varianta Delta și încă șase se găsesc în una sau mai multe dintre celelalte variante îngrijorătoare (Alpha – descoperită în Marea Britanie, Beta – prima variantă descoperită în Africa de Sud – și Gamma – varianta braziliană).

Potrivit lui Jeffrey Barrett, care conduce programul de supraveghere genomică a SARS-CoV-2 de la Institutul Wellcome Sanger, se știe deja că alte trei mutații conferă un beneficiu virusului și încă opt sunt suspectate că joacă un rol biologic.

11 sunt noi sau extrem de rare și influența lor rămâne de stabilit. „Ar putea fi un efect secundar al oricărui proces care a permis să apară atât de multe mutații în această linie (ceea ce înseamnă că ar putea să nu ofere niciun beneficiu sau chiar să fie dăunătoare pentru virus)”, explică el pe Twitter.

Origine incertă

„Când vedem apariția bruscă a unui număr mare de mutații, ne gândim la un pacient imunocompromis infectat pe termen lung”, spune Étienne Simon-Lorière. „Dar nu o putem dovedi. Nu putem exclude niciodată o acumulare treptată de mutații care ar fi trecut pe sub radarul activităților de secvențiere, chiar dacă acest lucru pare puțin probabil.”

Nu există date care să indice gradul de pericol

Până în prezent, autoritățile sud-africane nu au observat niciun simptom specific legat de noua variantă. Nu există nimic care să sugereze că poate fi mai mult sau mai puțin periculoasă decât varianta Delta. Însă este necesar să mai treacă ceva timp pentru a ne asigura.

„Este foarte greu de prezis cum pot acţiona mutaţiile în mod colectiv”, precizează Étienne Simon-Lorière. Acumularea mai multor mutații ar putea face „să-și piardă o parte din abilități sau aptitudini” și, prin urmare, să o facă mai puțin periculoasă, subliniază Étienne Decroly, virusolog la Universitatea din Aix-Marseille. Ar fi o mare surpriză, dar rămâne doar o speculație în acest moment.

Contagiozitate crescută

Datele epidemiologice din Africa de Sud sugerează că noua variantă depășește Delta, care este foarte transmisibilă. Sosirea noii variante coincide și cu o explozie de cazuri în țară. Amintește în mod ciudat de apariția variantei Alpha și apoi a variantei Delta, în Marea Britanie.

Printre mutațiile observate pe spicula noii variante, unele ar putea permite să se atașeze mai eficient la celulele umane: mutația N501Y a variantelor Alpha, Beta și Gamma; mutația T478K a variantei Delta; și alte două mutații apropiate, S477N și Q498R. Virusul are, de asemenea, mutații care i-ar putea permite să-și „cliveze” mai eficient spiculele, un pas preliminar necesar pentru a-l „activa” și a-i permite să se infiltreze în celulele umane – mutațiile P681H, deja prezentă la varianta Alpha, și N679K prezentă pe o sublinie a variantei Gamma.

Numărul de cazuri identificate oficial este într-adevăr limitat și în mare parte limitat la o singură regiune a Africii de Sud. „Poate exista o prejudecată de eșantionare sau un eveniment de superpropagare. Este întotdeauna dificil de generalizat dintr-un număr mic de cazuri. Vom afla mai multe în zilele sau săptămânile care urmează.”

Risc de evadare imunitară?

Unele dintre mutațiile identificate la noua variantă sunt localizate în zone cunoscute a fi ținta anticorpilor împotriva virusului. Dr. Jesse Bloom, al cărui laborator din Seattle se află în fruntea studierii eficacității anticorpilor împotriva mutațiilor SARS-CoV-2, identifică cel puțin patru mutații de îngrijorare la noua variantă (E484A, G446S, K417N și Q493K).

„Asta nu înseamnă că tulpina va evita complet de imunitatea indusă de vaccin sau infectare”, spune el. „Dar mă aștept să dea o lovitură mai puternică decât orice am văzut până acum activității anticorpilor specifici dezvoltați împotriva virusului”. Acest lucru ar putea reduce și mai mult eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectărilor. Rețineți că pasagerul din Hong Kong a infectat cel puțin o persoană vaccinată cu două doze de Pfizer în hotelul în care a fost pus în carantină.

Este, totuși, mult prea devreme pentru a ști dacă și protecția vaccinurilor împotriva formelor severe și a decesului va fi afectată, deoarece răspunsul imun nu se limitează doar la anticorpi. Eficacitatea globală a vaccinurilor ARNm nu a fost foarte afectată de variantele Beta sau Gamma.

Sursa: Le Figaro

Exit mobile version