Au milioane în conturi, dar stau cu mâna întinsă la stat

Cât de corect e ca multi-milionarii să ceară plătitorilor de taxe să suporte salariile angajaților lor?

Guvernul britanic a pus la punct o schemă prin care plătește 80% din salariile celor nouă milioane de angajați trimiși în șomaj tehnic.

Asta va costa bugetul Marii Britanii 42 de miliarde de dolari. Sigur, multe dintre firmele mici nu au altă opțiune, dar poate fi speculată metoda și de către cei foarte bogați sau de către firmele profitabile care ar putea rezista și fără ajutor? Să vedem.

VICTORIA BECKHAM

Fosta Posh Spice și-a lansat linia de modă în 2008. Ea e imaginea brand-ului Beckham și și-a construit averea prin muzică și publicitate.

Are probleme în afaceri? Cifrele arată că, în ultimul an, Victoria Beckham Limited nu a reușit să facă profit pentru al patrulea an la rând.

Firma a pierdut 35 de milioane de lire sterline în 11 ani, din care 12 milioane doar în ultimul an.

Victoria a trimis în șomaj tehnic 25 de angajați și a apelat la schema de ajutor guvernamental.

RICHARD BRANSON

Richard Branson și-a construit imperiul în industria muzicală și l-a extins spre explorarea spațială, transporturi aeriene, hoteluri, vase de croazieră, rochii de mireasă, posturi de radio sau furnizare de internet. Afacerile sale sunt deținute de o serie de trusturi și companii offshore.

Probleme în afaceri? Imperiul Virgin produce bani, însă recent liniile aeriene au înregistrat pierderi. Dividende de 300 de milioane de lire sterline au fost colectate de la Virgin Trains până în 2019. Linia aeriană Virgin Atlantic a plătiti dividende de 88 de milioane de lire sterline în 2014. Branson nu a plătit taxe pe venit de 14 ani, de când ș-a mutat pe insula sa privată, Necker, în Insulele Virgine Britanice. Are 10.000 de angajați.

Aproape 8.000 de oameni au fost trimiși în șomaj tehnic și vor intra în schema de ajutor guvernamental pentru următoarele 3 luni. Iar Branson a solicitat un ajutor de jumătate de miliard de lire sterline pentru ca linia aeriană Virgin Atlantic să supraviețuiască, dar a promis că va investi 250 de milioane de lire sterline în grupul de companii.

STELLA McCARTNEY

Cea de-a doua fiică a lui Sir Paul McCartney, Stella, și-a lansat propria linie de fashion în 2001. Vara trecută a semnat un contract cu gigantul de lux LVMH — proprietarul Louis Vuitton, Christian Dior și Veuve Clicquot – care deține acum o parte din afacere. Stella deține însă pachetul majoritar și conducerea creativă.

Restructurarea a afectat însă veniturile, la începutul acestui an fiind consemnate pierderi de 11 milioane de lire sterline, după 7 milioane pierdute anul trecut.

Stella a trimis în șomaj tehnic aproape jumătate din cei 1.400 de angajați și a apelat la schema de ajutor guvernamental.

Stella McCartney locuiește în centru Londrei, într-o casă de 30 de milioane de lire sterline și mai deține o proprietate în Worcestershire și o alta în Statele Unite, în The Hamptons.

SIR PHILIP GREEN

Magnatul retail-ului, mare iubitor de iachturi și de petreceri, Sir Philip e genul de milionar pe care toți îl invidiază. Și-a construit averea în retail, începând cu blugii, iar acum, imperiul său, Arcadia, deține Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Evans și Miss Selfridge.

În ultimele decade, averea lui Sir Philip a scăzut dramatic, de la 4 miliarde, la puțin sub un miliad de lire sterline. Arcadia era în dificultate înainte de coronavirus, cu 12 magazine închise după Crăciun. Top Shop și Top Man au raportat și ele pierderi de 500 de millioane de lire anul trecut.

Arcadia Group a trimis în șomaj tehnic 14.500 din cei 16.000 de angajați. Salariile directorilor au fost reduse cu 25, până la 50%, iar directorul grupului Ian Grabiner, a fost de acord să nu primească salariu până la sfârșitul pandemiei.

Sir Philip deține un iacht de 100 de millioane de lire sterline cu care, în fiecare vară, face turul Mediteranei, alături de echipajul de 40 de persoane. Locuiește într-un penthouse din Monaco și are la dispoziție un avion și un elicopter personal. În cursul săptămânii locuiește într-un apartament de cinci stele din hotelul The Dorchester din Londra.

ANDREW LLOYD WEBBER

Andrew Lloyd Webber este cel mai de success compozitor din istorie, având la activ musicaluri de uriaș success, ca Joseph And His Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar, Evita, Cats sau The Phantom Of The Opera. A fost înnobilat în 1992 iar în 1997 a devenit baronul Lloyd-Webber de Sydmonton.

Declarațiile fiscal depuse de LW Theatres Group Limited arată un profit de 10 milioane de lire sterline în 2018, compania având active de 78.8 millioane de lire sterline.

LW Theatres a trimis în șomaj tehnic un număr foarte mic de angajați, dintre cei care nu puteau lucra de acasă, dar și-a luat angajamentul să-i plătească pe cei 400 rămași și să nu facă reduceri de salarii.

Lloyd Webber locuiește cu soția sa la Sydmonton Court, o proprietate din Hampshire. Și-a vândut cea mai mare parte a colecției sale de vinuri în 2011, pentru 3,5 milioane de lire sterline, bani pe care i-a investit în artă prerafaelită.

PRINȚUL CHARLES

Prințul Charles, care are 197 de angajați la The Prince’s Foundation, i-a trimis pe toți în șomaj tehnic, dar nu a apelat la schema de ajutor guvernamental, urmând să le plătească șomajul din rezervele fundației. Suma se va ridica la 4,5 milioane de lire sterline.

 

 

Exit mobile version