Vaccinul Novavax, dezvoltat prin metoda convențională, va fi disponibil curând în Europa, spune șeful EMA

Șeful Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că ar putea aproba în curând vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de compania americană de biotehnologie Novavax. „Vaccinul de la Novavax ar putea fi autorizat în viitorul foarte apropiat”, le-a transmis Emma Cooke miniștrilor Sănătății din UE, în timpul unei întâlniri organizate la Bruxelles.

Vaccinul Novavax, numit Nuvaxovid în Europa (Covovax în țările sudice), a demonstrat o eficacitate globală de 90% împotriva Covid-19 la sfârșitul studiilor clinice de fază 3. Sunt în curs de desfășurare alte studii pentru a evalua eficacitatea vaccinului ca doză de rapel, inclusiv un studiu de fază 2 în Statele Unite și Australia. „Rezultatele bune ale acestui studiu ne întăresc încrederea în potențialul unei doze de rapel a vaccinului NVX-CoV2373 de a oferi o protecție puternică împotriva bolii, inclusiv împotriva variantelor cunoscute și emergente”, spune Gregory M. Glenn, director de cercetare și dezvoltare la Novavax.

Spre deosebire de vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer / BioNTech, Moderna) sau adenovirus (Janssen, AstraZeneca), vaccinul Novavax folosește tehnologia convențională a proteinelor recombinate, la fel ca vaccinul Sanofi. „Vaccinurile proteice pot fi foarte interesante ca „rapel”, așa cum au demonstrat în trecut alte campanii de vaccinare, confirmă Jean-Daniel Lelièvre, specialist în vaccinare și cercetător la Inserm. Ele au, de asemenea, avantajul de a încuraja oamenii care sunt reticenți la vaccinare.” Un alt avantaj este că produsul poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 și 8°C, cea a unui frigider convențional, facilitând astfel distribuția, mai ales în țările sărace. Programul de vaccinare prevede două doze administrate la interval de 21 de zile.

Sursa: Il Messaggero

Exit mobile version