Cum se extinde virusul în Europa. Al doilea val pare iminent, anunță specialiștii

„Către o «răspândire» generală pe teritoriul european”

După o vară relativ calmă, al doilea val de Covid-19 lovește Europa inegal în această toamnă. Așa cum se arată în harta de mai jos, realizată din datele compilate de OMS, virusul se răspândește activ în mai multe țări, inclusiv Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Franța. În schimb, Italia, Grecia și Germania par relativ scutite.

Dar, potrivit epidemiologului Antoine Flahault, pandemia nu a fost niciodată atât de omogenă în Europa: „Rămâne un fundal de eterogenitate, dar tindem către o « însămânțare » mai generală a teritoriului european, cu o creștere a cazurilor în mare parte a Europei de Vest.”.

Primele victime sunt metropolele

Potrivit directorului Institutului pentru Sănătate Globală din Elveția, turiștii au plecat în această vară în sudul Europei, zone turistice frecventate în special de tineri. Apoi s-au răspândit puțin câte puțin, mai ales în zonele metropolitane. „Virusului îi plac în mod deosebit zonele urbane dens populate, cartierele aglomete.”, notează el.

Regiunea Madrid ilustrează acest fenomen. În ultimele 14 zile a ajuns la aproape 900 de cazuri pe la 100.000 de locuitori. Această incidență este de 15 ori mai mare decât pragul de 60, stabilit pentru a judeca o zonă cu risc.

Italia e cruțată

În schimb, unele regiuni, cum ar fi Italia, controlează creșterea numărului de cazuri. Cum? Antoine Flahault prezintă ipoteze: „În Italia, cu efectele primului val în minte, populația susține poate mai mult măsurile de protecție. Și în Grecia purtarea unei măști este mai răspândită și ar putea explica situația”.

Dar zonele ferite de virus devin rare. În ultimele săptămâni, virusul a câștigat teren. Dacă impulsul continuă, Europa se îndreaptă spre un al doilea val important. „Dacă definim al doilea val ca asocierea exponențială a cazurilor și deceselor, Spania pare acum să fie la începutul unei astfel de situații. Alte țări pot fi la doar câteva săptămâni distanță „, avertizează epidemiologul.

Protejați vârstnicii și munciți de acasă

Spania izolează anumite regiuni din Madrid. Este suficient pentru a opri progresul virusului?

Antoine Flahault consideră că acțiunile autorităților sunt „adecvate și proporționale”, astfel încât populația să le accepte, dar vede trei îmbunătățiri care trebuie puse în aplicare. În primul rând, este vorba de o mai bună protecție a persoanelor în vârstă, care reprezintă 90% din decese. „Este prioritatea maximă”, insistă el.

A doua este munca de acasă. Reduce infectările în transportul public și limitează interacțiunile la locul de muncă. „Prea multe companii sunt prudente”, regretă epidemiologul. „Guvernele trebuie să preia conducerea în încurajarea muncii de acasa. Cât mai curând posibil”.

În cele din urmă, ar trebui să nu mai recomandăm purtarea măștii doar atunci când distanța de 1,5 metri nu poate fi respectată. „Discursul ar trebui să promoveze fără echivoc purtarea unei măști în locuri închise, în toate circumstanțele”, conchide Antoine Flahault.

Sursa: RTS

Exit mobile version