Poate cineva să anticipeze trendurile post-covid? Ne întoarcem toți la muncă să punem umărul la repornirea economiei? Putem merge în concediu ? Umblă vorba pe piața muncii, că pentru cei care au lucrat de acasă, numărul de ore lucrate este mai mare, iar dorința de vacanță este pe măsură.

Ne ajută un concediu să devenim mai productivi ? Sau poate ne este teamă de concedii, să ieșim din țară, sau să mergem în alte tări, sau în alte orașe mai turistice. Încotro ne putem îndrepta și la ce să ne așteptăm, dacă vrem să începem cu un concediu. La toate întrebările astea am căutat răspunsuri de la specialiști, ca un adevărat “Curious Lion“.

Am vorbit cu un sociolog, cu un bancher și o agenție de turism. Să vedem de ce ne gândim atât de mult la vacanță în perioada asta, dacă ne permitem o vacanță și reușim să ajungem undeva.

Începem cu Julien Zidaru, managing partner al companiei “Exact Business”, care poate să ne dea un hint despre eventualele trenduri și comportamente de consum specifice.

Julien Zidaru: Da, aș zice că sunt cumva ambele lucruri. În primul rând aș zice că un lucru este sigur. Totul se schimbă și cred că pe de o parte se continuă această polarizare socială de care ziceai și tu. Cred că de alta parte se întamplă și lucruri bune. De pildă, ne întoarcem mai mult către familie, din ce am observat noi și din studiile pe care le-am făcut în perioada asta, noi ne întoarcem mai mult către familie. Sigur, mulți dintre noi stăm mai mulți cu copiii, deși nu este ușor să te împarți cu jobul făcut de acasă și atenția pe care trebuie să le-o acorzi copiilor. Valorizam mai mult vizitele la parinți sau la rudele apropiate, decât o făceam înainte. Ne întoarcem mai mult către prietenii apropiați, începem să vorbim cu vecinii.

Pe unii îi descoperim acum, poate pentru prima dată. Valorizăm business-urile locale un pic mai mult. Sunt oameni care s-au întors și către business-urile locale și către retailerii mai mici. Nu înseamnă că nu au mers și către cei mari. Merg și cumpără de la business-urile locale. Și de ce nu, și din turism pare din studiile pe care le-am avut, că vrem sau suntem forțați să descoperim anumite zone din țară.

Vlad Craioveanu: Există lucruri noi pe care omul și le dorește mai mult acum decât înainte de pandemie?

Julien Zidaru: Cred că iși dorește mai multă libertate, tocmai pentru că nu o mai are în același grad, în aceeași măsură ca înainte. Tocmai pentru că acuma e mai concentrat pe siguranță. Este forțat acum să se concentreze mai mult pe siguranța familiei, pe siguranța fizică, pe sănătate.

Siguranța jobului este primordială acum. Toți suntem forțați să ne concentram pe siguranță. Tocmai de aceea iși dorește această libertate, dincolo de siguranță. Iși dorește să interacționeze mai mult , să se joace. Chiar și adulții să călătorească, să meargă mai mult în natură, adică cumva să fie mai liberi. Avem studii recente, chiar am făcut un studiu calitativ. Acum două săptămâni l-am încheiat. Am încercat să identificam schimbările de comportament vizavi de partea asta de călătorie, de travel, de turism. Adică, practic motivațiile și carierele: ce-l motivează, ce-l reține, unde sunt temerile românilor.

Aș zice că a apărut partea asta de siguranță, dacă până în pandemie, până în 2019, lucrul care ne interesa cel mai mult în momentul călătoriei sau planificării călătoriei tursimului era confortul, relaxarea, acum este în plan secundar.

În primul rând, trebuie să fie siguranță. Trebuie să fim siguri că suntem safe acolo unde mergem.

Ca trend a aparut ideea asta de proximitate. Dincolo de siguranță, sau cumva legat de siguranță mulți oameni, oameni cu care am interacționat înacest studiu au promtat, au spus ca se gândesc să meargă undeva în apropiere. Fie ca apropierea însemnă la 2 ore de mers cu mașina, asta undeva în România, fie să zicem de segmentul mai tânăr, cumva un pic mai îndrazneț, mai lipsit de griji, poate nu au familie mare cu care merg. Proximitatea însemnă pentru ei, cumva la o zi distanță cu mașină. Adică mergeau dincolo de România, în Bulgaria sau Grecia.

Proximitatea înseamna că mă urc dimineața în mașina, dacă apare o problemă și seara cumva sunt în vacanță.

Vlad Craioveanu: În alte țări se încurajează turismul intern ca metodă de a reveni la normal în siguranță. Crezi ca ar funcționa și la noi?

Julien Zidaru: Eu cred că da. Cred că este singura soluție pliabilă și solidă. Cred că avem tot ce ne trebuie ca să putem face asta. Nu spun că românii nu vor pleca și în străinatate, dar într-o măsură mult, mult mai mică. Cel puțin pe termen scurt, anul acesta și anul viitor. Cred ca vă crește în mod normal turismul intern, fie că va fi încurajat, fie că nu. Este foarte important dincolo de motivație și barierele clienților și consumatorului de turism. Este foarte important și mesajul dinspre industria de turism. Industria trebuie să vină în întampinarea clienților, cumva sa le înteleagă noile nevoi, noile bariere, temerile si nevoie și să vina în întampinarea lor cu pachete, oferte,servicii.

Vlad Craioveanu: Ei bine, dat fiind faptul că deja am aflat că românii ar putea să opteze pentru un concediu cât mai rapid într-o proportie mai mare decât am vrea să credem și fără sa intimideze măsurile de prevenție impuse de starea de facto, hai să vedem ce opțiuni de travel au pe termen scurt și mediu. Pentru asta l-am rugat pe CEO-ul unei agenții mari de turism, DerTour, domnul Cosmin Marinof.

Cosmin Marinof: DerTour acopera tot globul pământesc, toate destinațiile de vacanță din toată lumea. Este prezent în România de peste 15 ani și oferim vacante tuturor romanilor, in toate destinatiile. Bineinteles ca romanii prefera in general vacantele in zona Mediterana, aproape de noi, dar si vacantele exotice. De la an la an din ce in ce mai multi romani merg in vacante exotice, sunt destinatii care scresc intr-un ritm foarte mare.

Vlad Craioveanu: Aș vrea să te întreb unde preferă românii să meargă dupa perioada asta de pandemie. Vor mai mult în România sau vor mai mult în străinatate?

Cosmin Marinof: Vara aceasta va fi dedicată în general destinațiilor care sunt aproape de casă, începând cu România. Vom redescoperi și aprecia mai mult decât am facut-o în ultima vreme, avem ce să apreciem, avem atâtea locuri frumoase în România și pentru România turismul va crește anul acesta pentru destinația România și locurile frumoase pe care le avem. În același timp preferă în continuare și destinațiile invecinate pentru aceasta vară, Bulgaria, Grecia, Ungaria, de ce nu, Ungaria și-a deschis porțile pentru turism și pentru noi.

Odată cu reluarea curselor aeriene de tip charter vom ajunge mai usor și mai rapid si la destinatiile celelalte pe care romanii le prefera, cum ar fi insulele grecesti, Turcia, Cipru, in general destinațiile din Mediterana. Către final de an mai avem în acest moment, de la începutul lunii iunie, foarte multe rezervări pentru destinații exotice, în preajma revelionului, ceea ce este un semn foarte bun.

Vlad Craioveanu: Vor mai exista ofertele last minute, dacă vor fi la fel, sau cum se vor modifică ele, aș vrea să aflu.

Cosmin Marinof: Cred că acum, mai mult că oricând, ofertele last minute vor fi apreciate și acesate mai mult de către turiști. În mod tradițional, o ofertă last minute însemnă că nu prea aveai foarte mult de ales. Asta era oferta, ce rămăsese, avea un preț bun și dacă doreai, plecai. Acum cred că ofertele last minute vor fi din ce în ce mai multe pentru că, practic, turismul a înghețat la finalul lunii februarie – începutul lunii martie, și acum toți hotelierii din toate destinațiile au rămas cu un grad de ocupare destul de redus. Ca atare, da, mă aștept să existe un last minute bun în această vară, mai puțin pentru România. Pentru Romania sunt deja foarte multe rezervări  și cred că, în general hotelurile bune se vor fi umplut până la momentul apariției last minute-ului.

Vlad Craioveanu: Ce lucruri nu ar trebui să lipsească din bagajul fiecărui turist după această pandemie? Tu ce ți-ai pune în valiză?

Cosmin Marinof: Ne-am tot antrenat în aceste luni. Mulți oameni au format deja un automatism pentru distanțarea socială, ca atare luam cu noi aceste automatisme. Oriunde vom merge trebuie să avem în bagaj distanțarea socială, dar, în acelasi timp, dacă mergem în vacanță trebuie să plecăm relaxați pentru că mergem acolo să adunăm amintiri memorabile, să ne simțim bine, să ne relaxăm. Ce nu trebuie să lipseasca din bagajul nici unui turist sunt gândurile bune și relaxarea, să ne simțim bine. Dacă mergem stresați în vacanta, atunci nu ne vom bucura de ea.

Vlad Craioveanu: Sejururile all-inclusive prezintă mai multa siguranță decât celelalte?

Cosmin Marinof: Toate statele au luat măsuri de prevenție în zona asta turistică. Pentru majoritatea statelor în care noi, românii ne efectuăm de obicei vacanțele, țări precum Grecia, Turcia, Bulgaria, turismul e o componentă foarte importantă, si o vor trata ca atare, iau măsuri sporite. All inclusive-ul sufera și el schimbări. De exemplu, în multe hoteluri nu va mai exista acea autoservire pe care o cunoastem de la all inclusive, ci vei fi servit de ospătar. În general, sejururile all inclusive înseamnă de multe ori și să rămâi în aceeași locație. Asta poate înseamna că e mai safe să rămâi într-o locație decât să mergi și si te plimbi foarte mult. Totuși, atât timp cât păstrăm automatismele de care vorbeam mai devreme, de prevenție, cred că suntem safe oriunde.

Vlad Craioveanu: All inclusive-ul ăsta a fost cumva precursorul carantinei. Oamenii se duceau la all inclusive, dar nu-și dădeau seama că e o semicarantină.

Cosmin Marinof: Exact, era semicarantină, pentru că odată ce ajungeai la all inclusive, nu părăseai locația aia. Însă în ultimii ani am observat o tendință: și românii au descoperit vacanțele fără all inclusive. Vacanțele în care te duci, ai doar mic dejun și ai o vacanță mai activă, în care începi să vizitezi mai mult, să faci lucruri, nu doar stai într-un resort. Ăsta e un semn că ne maturizăm din punct de vedere al consumului de turism, din punct de vedere al vacanțelor. Odată cu consumul începem să devenim mai atenți la ce ne dorim, cum ne dorim, ce amintiri vrem să avem. E un lucru bun.

Vlad Craioveanu: Pe final am să te rog să dai un sfat turiștilor care pleacă în vacanță în perioada asta.

Cosmin Marinof: Chiar dacă mulți dintre noi am stat acasă cu lunile, nu ne-am putut relaxa atât de bine și nu am putut beneficia de energia și destinderea pe care ne-o aduc o vacanță. Sigur că trebuie să fim mai atenți și precauți decât în anii precedenți, dar la fel de adevărat este că vacanțele înseamnă și o evadare din cotidian, cu efecte pozitive asupra stării noastre de sănătate fizică sau psihică. E nevoie să mergem în vacanță și ne place lucrul ăsta. Noi, ca agenție de turism, suntem în permanent dialog cu partenerii nostri, astfel încât să venim cu oferte în locuri care sunt pregătite să ofere servicii sigure, de top, și în același timp să avem toate măsurile luate pentru oaspeți. În final, ce as putea să spun este că doar amintirile contează. Cu fiecare vacanță pe care nu o facem adăugam mai puține amintiri memorabile. De ce să renunțăm la ele? Vacanțele ne oferă aceste amintiri, să nu renuțăm la aceste amintiri de vacanță în familie și la momentele ei unice.

Vlad Craioveanu: Bun. Am aflat că noi, românii, suntem neînfricați și indiferent de restricții vrem să călătorim cât mai departe, atât în țară, cât și în afară. Dar, oare ne permitem? Care sunt opțiunile financiare, mai ales după perioada asta în care mulți dintre noi nu au mai avut nivelul de venituri obisnuit? Să aflăm de la un director de strategie de retail care să fie strategia noastră atunci când ne facem planul pentru concediu.

Ovidiu Iosif, head of retail strategy ING Bank Romania

Ovidiu Iosif: Ce as putea să spun? În primul rând, ca în fiecare an, cred că ar trebui să ne facem un venit de cheltuieli pentru vacanțe. În al doilea rând, în acest context deosebit, să spunem, este foarte important să profităm de ofertele de bilet de avion și de cazare flexibile, care se pot anula cu puțin timp înainte de călătorie, astfel încât să putem să acționăm în cazul în care se întâmplă ceva. Apoi, cred că mulți dintre furnizorii din turism au reduceri în perioada aceasta și este important să profităm de aceste reduceri. Și nu în ultimul rând, este important să profităm de asigurările de călătorii care ne oferă, să spunem, mai multă liniște în acest context. Ar trebui să ne finanțăm vacanțele, în general, din economii. Normal, dacă este vorba de o vacanță importantă pe care putem să o consideram o investiție în noi înșine, putem să suplimentăm aceste economii printr-un credit de nevoi personale, dar într-un mod responsabil. Adică, un credit de nevoi personale care se poate rambursa în urmatoarele câteva luni. Și în al doilea rând, un credit de nevoi personale care nu ne va împiedica să facem lucruri importante în viitor. De exemplu, să putem să investim într-o locuință.

Ovidiu Iosif: Cred că, în primul rând, este normal ca în perioada următoare să ne facem unul sau două cadouri pentru că am fost cu toții într-o situație destul de dificilă. Pe de alta parte, să încercăm să ne facem aceste cadouri într-un mod responsabil. Cred că e important, nu numai în perioada asta, dar în general, să avem un buget lunar de venituri și de cheltuieli. Iar cheltuielile am putea să le împărțim în trei categorii: cheltuieli obligatorii – ratele la bancă, transportul sau mâncarea- apoi cheltuieli, să zicem, facultative – ieșirile sau vacanțele – și nu în ultimul rând, foarte important în această perioadă de incertitudine – economiile. Ar trebui să încercăm să punem de-o parte în fiecare luna 10-20%. Normal, procentul depinde de fiecare dintre noi, din veniturile nostre în economii.

Vlad Craioveanu: Ce înseamnă Efix? Ce ar fi esențial de stiut?

Ovidiu Iosif: Efix-ul este cursul de schimb valutar de care ne lovim în diverse situații. De exemplu, din momentul în care vrem să facem economii în euro, să schimbăm o parte dintre veniturile noastre sau în contextul discuției nostre, momentul în care plătim cu cardul în străinătate. Cred că vestea buna în privința cursului valutar este că băncile devin din ce în ce mai transparente. Iar ING, de exemplu, în cazul în care îți aduci salariul la noi, poți să beneficiezi de un curs de schimb valutar avantajos, non-stop, în limita a 10.000 de lei lunar. Deci, avem multe vești bune în privința cursului de schimb.

Vlad Craioveanu: Oamenii își doresc mai multă libertate, care este în contra-punct cu o altă nevoie esentială, aceea de siguranță. După perioada de izolare, clar, toți vrem vacanță. În alegerea destinației de vacanță am aflat că, mai nou, pentru majoritatea românilor primează siguranța confortului iar destinațiile de vacanță vor fi alese cu precădere din proximitate. Ce înseamnă proximitate pentru ei? Undeva până la maximum o zi distanță de România. Cu siguranță si turismul intern va crește mult în vara aceasta, dar ne vom îndrepta către țările limitrofe – Bulgaria, Grecia, Ungaria –  si ceva mai departe – Cipru sau Turcia. Dacă pe perioada verii românii rămân resemnați cu vacanțe petrecute în țară și în țările din proximitate, spre finalul anului deja au început să își reserve vacanțe spre destinații exotice din Asia și America Latină. Vestea bună este că ofertele last minute vor crește semnificativ. Bine, bine dar cum știm că nu există vacanțe fără bani? Să nu uităm sfaturile primite de la ING, să ne facem un venit de chetuieli pentru vacanțe. Sunt recomandate economiile în această perioadă, să punem deoparte măcar 10-20% din veniturile lunare, să vizăm ofertele fexibile pe care le putem anula cu puțin timp înainte, să ne facem asigurări de călătorie și, nu în ultimul rând, să ținem cont de rata de schimb pentru că știm cum socoteala de acasă poate să nu se potrivească cu cea din vacanță. Nu în ultimul rând, dacă vrem cu orice preț vacanță și nu avem bani, da, există opțiunea de credite de nevoi personale, dar trebuie să optăm pentru variante în care acestea se pot stinge rapid. Să nu ne înhămăm la credite pe termene prea lungi pentru vacanțe, când în toamnă poate vrem să ne cumpărăm o casă sau să o amenajăm. Cu ce am rămas eu din aceste discuții? Cu mentiunea că dacă renunțăm la vacanțe, renunțăm la amintiri dar trebuie să alergăm după amintiri cu orice preț? Stay safe! Acestea fiind zise, amintiri plăcute vă doresc! Pe curând!

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook