Interviu| Melinda Gates: „Până nu vom fi cu toții vaccinați, nu ne vom întoarce la o viață normală”

Interviu| Melinda Gates: „Până nu vom fi cu toții vaccinați, nu ne vom întoarce la o viață normală”

Co-președintele Fundației Bill& Melinda Gates amintește țărilor bogate că s-au angajat să finanțeze imunizarea în țările în curs de dezvoltare. Împreună cu soțul ei, fondatorul Microsoft, Bill Gates – fost informatician devenit filantrop – au fost forțele motrice ale creării Covax, un mecanism global de distribuire echitabilă a vaccinurilor împotriva coronavirusului. Au investit 1,75 miliarde de dolari în dezvoltarea programului. Melinda Gates explică de ce statele bogate trebuie să ia parte la acest proces, astfel încât vaccinarea globală să ia amploare.

Ritmul actual al campaniei de vaccinare permite blocarea virusului?

Este evident că șefii de stat și de guvern trebuie să decidă acest ritm. Faptul că au acordat prioritate lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor vulnerabile este un lucru bun. Însă trebuie să avem acces la multe alte doze, în întreaga lume. Investițiile au fost făcute suficient de rapid pentru a putea profita de acest salt incredibil în cercetare și știință. Companiile farmaceutice produc într-un ritm alert. Dar trebuie să ne asigurăm că vaccinurile cu costuri reduse pot ajunge în cele mai sărace țări și nu doar în cele bogate.

Apariția variantelor poate duce la încetinirea campaniei?

Virusurile suferă mutații; am experimentat acest lucru în fața bolilor și epidemiilor din ultimele două decenii. Comunitatea științifică trebuie să fie agilă pentru a detecta aceste mutații, dar, datorită tehnicii ARN mesager, timpul de adaptare poate fi redus la șase până la opt săptămâni. În așteptarea adaptării vaccinurilor, nu există altă opțiune decât multiplicarea gesturilor de protecție.

Cele mai sărace țări, în special din Africa, sunt aprovizionate suficient de repede?

Rata de livrare nu este suficient de rapidă. Dar noile vaccinuri sunt în curs de certificare și în aproximativ trei până la șase luni vor exista mai multe opțiuni. Țările bogate trebuie, de asemenea, să participe mai mult, în special Statele Unite, la mecanismele puse în aplicare, precum Gavi și Covax, care obțin aprovizionare în beneficiul țărilor sărace. SUA tocmai a pus 4 miliarde de dolari pe masă, dar toate țările bogate, în special cele din Europa, trebuie să se alăture acestui efort. Nevoile sunt estimate la 28 de miliarde de dolari.

Cum ajungem acolo?

Statele trebuie să înțeleagă că, dacă vrem să revenim la o economie globală funcțională, trebuie să participăm la aceste investiții în beneficiul țărilor sărace. Dacă Franța, de exemplu, dorește să-și recapete capacitatea industrială sau veniturile din turism dinaintea pandemiei, trebuie să scăpăm de Covid peste tot în lume, deoarece virusul nu cunoaște granițe. Nu ne vom întoarce la viața normală până când nu vom fi cu totii vaccinați.

A fost înțeles acest mesaj? Asistăm peste tot la focare de naționalism vaccinal…

Acest discurs începe să fie auzit. India, de exemplu, a început să își vaccineze populația, oferind în același timp serul către alte nouă țări din Asia de Sud-Est și Brazilia. Există două fabrici mari în India care sunt în plină campanie de producție a vaccinului AstraZeneca. Acest lucru ar trebui să servească drept exemplu pentru alte țări.

Nu este contraproductiv să avem populații vaccinate în emisfera nordică până în vară, in timp ce va trebui să așteptăm mult mai mult in emisfera sudică?

Desigur, vaccinarea trebuie efectuată simultan peste tot. Fundația noastră luptă pentru un acces echitabil la asistență medicală, pentru a evita amenințarea bolilor contagioase. De aceea, timp de 20 de ani, ne-am concentrat eforturile asupra vaccinurilor. În trecut, a durat 25 de ani pentru ca un vaccin dezvoltat în Franța să ajungă în Senegal. Scopul nostru a fost să reducem acest timp la mai puțin de un an. Am reușit? Nu încă, dar suntem aproape.

Cum explicați această lentoare?

Să fim corecți. În prezent, țările bogate nu au acces la toate dozele necesare. Aici, în Seattle, pe coasta de vest a Statelor Unite, tocmai am terminat vaccinarea lucrătorilor din prima linie și începem să vaccinăm persoanele în vârstă. Există o problemă de producție.

Nu ar putea statele să investească mai mult, încât să se creeze mai multe fabrici de vaccinuri?

Așa s-a făcut, dar este insuficient. Guvernele au investit miliarde în acest proces chiar înainte ca vaccinurile să fie descoperite și validate. Dar este posibil să facem mult mai bine. Dacă țările africane ar avea capacitatea financiară de a-și planifica strategiile de vaccinare, s-ar putea imuniza mai repede după primirea produsului.

Concurența între laboratoare și între guverne nu a transformat această promisiune într-o himeră?

Suntem convinși că efortul comun este cel mai bun răspuns. Dar trebuie să fii realist. Este imposibil să avem China, Rusia, India, toți europenii și Statele Unite la aceeași masă. Dacă ar fi fost așa, am fi putut asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor. Dar, datorită intervențiilor lui Emmanuel Macron, cancelarului Merkel și a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înființarea Covax a fost posibilă – în timp ce SUA nu s-a alăturat, sub președinția lui Trump. Ar fi putut să țintească mai sus? Da, dar ceea ce au reușit să construiască într-un timp atât de scurt este fără precedent, deoarece toată lumea, la acea vreme, se gândea doar la salvarea propriei economii.

Credeți că opinia publică din țările dezvoltate este îngrijorată de soarta țărilor sărace și ține cont de discursul conform căruia suntem cu toții în aceeași barcă?

Până acum ceva timp, mulți oameni credeau că nu are rost să se îngrijoreze de ceea ce se întâmplă în țările subdezvoltate. Era vremea poliomielitei, a malariei. Se credea că boala ar putea lovi pe oricine. Dar adevărul este că ea lovea lumea foarte nedrept. Oamenii sunt acum mai conștienți de faptul că suntem o comunitate globală, nu doar occidentali, și că trebuie să avem grijă de toată lumea, colectiv și individual.

Ne-a lipsit curajul politic în timpul acestei pandemii?

Va trebui să învățăm toate lecțiile acestei pandemii. Mai ales să ne pregătim pentru următoarea cu laboratoare bine înarmate, sisteme de alertă mai rapide, o politică mai bună de testare și personal medical disponibil imediat ce apare un prim caz, astfel încât virusul să nu treacă de la țară la țară cu viteza maximă.

Sunteți sigură că la sfârșitul acestei pandemii vom putea reporni economia?

Acum 20 de ani, și eu și dumneavoastră visam să avem un smartphone. Știința și cercetarea sunt acum capabile să producă vaccinuri ARN mesager. Sunt uimită că geniul uman este capabil de astfel de inovații. Da, cred că economia globală va reveni, fără a putea prevedea cât de curând. Poate zece ani sau mult mai puțin. Urmăriți cât de repede lumea s-a reconstruit după Al Doilea Război Mondial. Iată ce îmi dă speranță și mă face optimistă.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook