Criza Covid ne-a făcut să renunțăm la libertate. „Pe frontispiciile primăriilor nu scrie Sănătate, Egalitate, Fraternitate”, afirmă filozoful francez André Comte-Sponville

Criza Covid ne-a făcut să renunțăm la libertate. „Pe frontispiciile primăriilor nu scrie Sănătate, Egalitate, Fraternitate”, afirmă filozoful francez André Comte-Sponville
Foto: André Comte-Sponville în platoul France Info

Filozoful André Comte-Sponville a fost invitat al emisiunii „Momentul tău politic” de pe FranceInfo vineri, 2 aprilie 2021. El susține că libertatea a fost sufocată de frica de moarte și de dorința de a pune sănătatea pe primul loc. Celebrul dicton francez „Libertate, Egalitate, Fraternitate” a pierdut prima valoare, Libertatea, care a fost înlocuită cu o non-valoare (sănătatea), în opinia filozofului.

„Multă lume a fost șocată când am spus că sănătatea nu este valoarea supremă, iar faptul că acest lucru ar fi putut șoca este foarte surprinzător. Scrie undeva în Evanghelii – și spun asta în calitate de ateu – scrie în Evanghelii « ai grijă de sănătatea ta așa cum Dumnezeu are grijă de a lui »? Nu, este scris: « iubiți-vă unii pe alții așa cum Dumnezeu vă iubește ». Sper că nu sunt singurul din această țară iudeo-creștină care crede că dragostea este o valoare mai mare decât sănătatea”.

„Nu este scris pe frontispiciile primăriilor noastre, din câte știu eu, Sănătate, Egalitate, Fraternitate. Este scris, Libertate, Egalitate, Fraternitate. Sper că nu sunt singurul din această țară care crede că libertatea este o valoare mai mare decât sănătatea și, prin urmare, departe de a fi iconoclastă”, spune filosoful.

„Am făcut o afirmație departe de a fi iconoclastă, am făcut o afirmație în conformitate cu 2.000 de ani de civilizație creștină și trei secole de civilizație republicană. Unii ar putea fi șocati pentru că văd doctori în fiecare seară la televizor, ceea ce spune multe despre ceea ce eu numesc « corectitudine sanitară ». Deci nu, sănătatea nu este valoarea supremă. În plus, sănătatea nu este deloc o valoare”.

„O valoare este ceva demn de stimă”

„Ceea ce eu numesc pan-medicalism este atunci când facem din sănătate o valoare supremă, ceea ce este greșit. Nu, sănătatea nu este o valoare, este un bun. Trebuie să facem diferența între bunuri și valori. Un bun este ceva care este de dorit și posibil de invidiat. O valoare este ceva demn de stimă sau admirabil. De exemplu, pot invidia pe cineva pentru că este mai sănătos decât mine. Pot invidia pe cineva pentru că este mai bogat decât mine. Cu alte cuvinte, sănătatea și bogăția sunt bunuri.

Dar dacă admir pe cineva pentru că este mai sănătos decât mine sau mai bogat decât mine, atunci sunt un imbecil.

Pot admira pe cineva, pe de altă parte, pentru că este mai curajos decât mine, mai drept decât mine, mai iubitor decât mine, mai generos decât mine. Acestea sunt valori reale. Astfel, dacă supunem valorile bunurilor, suntem deja într-o societate nihilistă. Cel care îți se spune că nu e nimic mai presus de bani, este un nihilist financiar. Ei bine, cel ce vă spune că nu este nimic mai presus de sănătate este nihilistul sănătății”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook