Campaniile de vaccinare încetinesc. Cum încearcă statele să-și convingă cetățenii reticenți să accepte serul anti-Covid

Campaniile de vaccinare încetinesc. Cum încearcă statele să-și convingă cetățenii reticenți să accepte serul anti-Covid

Vaccinați, vaccinați. Și după? Unele state, precum Israelul și Statele Unite, și-au început rapid campania de vaccinare, dar acum ea este în declin și următorul pas necesită luarea de noi decizii. Dacă pentru Gibraltar se atinge imunitatea colectivă (95% din populație era vaccinată pe 23 aprilie), niciun alt stat nu a ajuns în această poziție până acum și trebuie să fie puse în aplicare noi strategii.

O încetinire vizibilă în cele mai avansate țări

Ca efect natural al unei campanii de vaccinare bine desfășurate, unele țări ating treptat pragul maxim de voluntari eligibili. În Statele Unite, „numărul de inoculări este, în medie, de 2,6 milioane pe zi, față de aproximativ 3 milioane la mijlocul lunii aprilie”, potrivit AFP. Urmează un fapt logic: în grupul persoanelor nevaccinate, „ponderea celor care nu doresc vaccinul este în creștere”.

Ritmul vaccinărilor încetinește

Situația este aceeași în Israel, unde vaccinodromurile mari se închid treptat. Însă, cu 57,9% din populație complet vaccinată la data de 24 aprilie și în ciuda a ceea ce sugerează imaginile fericirii de pe străzile din Tel Aviv, statul israelian încă mai are de muncit.

În cazul SARS-CoV-2, se consideră că aproximativ 67% din populație trebuie imunizată – fie prin vaccin, fie prin infectare – pentru a obține imunitatea de grup. Israelul, ca și alți campioni ai imunizării, trebuie să lupte acum cu reticența celor nevaccinați.

Cum îi convingem pe reticenți

Jocelyn Raude, cercetător în cadrul Departamentului „Sănătate și Societăți” al Institutului de Cercetare pentru Dezvoltare (IRD), identifică trei soluții pentru a convinge reticenții să fie vaccinați, susceptibile de a se dezvolta în întreaga lume pe măsură ce campania de vaccinare progresează.

Prima este aplicarea „strategiilor de eligibilitate”, adică „să oferi avantaje celor care sunt vaccinați”, explică el. Această formă de „discriminare ușoară”, utilizată în mod obișnuit în rândul anglo-saxonilor, permite persoanelor vaccinate să facă mai repede check-in-ul pentru a urca într-un avion, pot merge la concerte și pot participa la adunări fără să aibă restricții.

A doua tehnică de convingere a reticenților urmărește normalizarea comportamentului de vaccinare, prin comunicarea regulată a cifrelor de vaccinare, spre exemplu. Jocelyn Raude face o paralelă cu strategia facturilor la electricitate din Anglia, care arată cetățenilor consumul mediu din cartierul lor. „Prin informarea cu privire la aceste date, consumatorii ajung să se apropie de medie, în timp”.

În cele din urmă, țările trebuie să fie conștiente de importanta profesioniștilor din domeniul sănătății. „Adesea, pacienții iau decizia de a fi vaccinați de medicul lor. Formarea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a discuta despre importanța vaccinării cu pacienții duce la schimbarea comportamentului”.

Un act de echilibru

Sfârșitul campaniei de vaccinare va ridica, de asemenea, problema libertăților individuale. „Este o problemă pe care am avut-o încă de la începutul epidemiei și este întreaga istorie a sănătății publice”, spune Jocelyn Raude. Multe țări au mers foarte, foarte departe în ceea ce privește restricționarea și ridicarea libertăților individuale (cu închideri, stingeri, etc.) și probabil că vom regăsi din nou această problemă când se va termina vaccinarea”.

„Vor apărea apoi întrebări etice majore, la care nu avem încă un răspuns”. Dintre acestea, dreptul la confidențialitate cu privire la statutul de imunizare al persoanelor. În februarie, Knesset, parlamentul israelian, a identificat persoanele nevaccinate. Timp de trei luni, acestea au fost apelate de firmele de asigurări de sănătate ale țării și presiunea individuală a crescut.

Două scenarii opuse

După ce pragurile de vaccinare vor fi atinse în unele țări, va apărea problema omogenizării treptate la scară globală. „Există două scenarii”, spune Jocelyn Raude. Primul, scenariul fericit, este să ne gândim că situația se va îmbunătăți în timpul verii, presupunând că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor și că obiceiurile vechi, cum ar fi îmbrățișarea și strângerea mâinilor vor reveni treptat. Unii anticipează luni oarecum nebune, marcate de exaltare”.

Al doilea scenariu este „mai trist, chiar catastrofal”. „Trebuie să rețineți că noile variante care scapă de imunizarea generată de vaccin ar putea continua să circule și acest lucru seamănă puțin cu ceea ce am văzut în ultimele luni.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook